Областной радиоклуб Одесса Пятница, 19.04.2024, 07:53
Приветствую Вас Гость | RSS
Перевести

Текущее время в Одессе
Меню сайта

Категории раздела
Радиолюбительские новости [1353]
Радиолюбительские новости
Клубные новости [90]
Клубные новости
Технические новости [22]
Технические новости
Громадська спілка "Всеукраїнська радіоаматорська ліга" [10]
Громадська спілка "Всеукраїнська радіоаматорська ліга"
В помощь радиолюбителю [3]
Раздел для радиолюбителей начинающих и опытных
H A M -D M R [9]
новости H A M -D M R

Наш опрос
вы используете интернет ???
Всего ответов: 87

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

www.dxzone.com
dxzone.com ham radio guide
VHF Aurora :Status
144 MHz Es in EU :Status
70 MHz Es in EU :Status
50 MHz Es in EU :Status
144 MHz Es in NA :Status
From The DXrobot
Today's MUF & Es :Status
From MMMonVHF
Главная » 2019 » Декабрь » 1 » Мережа DMR Україна часть 7
16:12
Мережа DMR Україна часть 7

9. Правила роботи в мережі DMR-Україна.

1. Кожен оператор зобов'язаний мати діючу радіоаматорську ліцензію, суворо дотримуватися чинного Регламенту, загальноприйнятої практики радіоаматорського обміну, етики та здорового глузду. Всі нижченаведені правила є уточненнями і поясненнями до цього, будь-які протиріччя слід трактувати на користь цих правил.

2. Робота в мережі DMR є виключно добровільною. Кожен оператор, який бажає працювати в мережі DMR, зобов'язаний дотримуватися додаткових правил, встановлених адміністраторами мережі взагалі і операторами окремих ретрансляторів зокрема, або не працювати в мережах DMR, якщо такі правила оператора не влаштовують. Сервіси мереж DMR являють собою складний програмно-апаратний комплекс, тому недотримання цих правил може порушити нормальне функціонування мережі і негативно вплинути на комфорт інших користувачів, що неприпустимо.

3. Кожен оператор повинен отримати DMR ID. Отримання DMR ID є суто добровільним, але операторам без справжнього DMR ID заборонений доступ до сервісів мережі DMR.

4. Кожен оператор повинен правильно запрограмувати свою радіостанцію, зокрема використовувати присвоєний DMR ID, працювати тільки в дозволених розмовних групах.

5. Працюючи в мережі пам'ятайте, що ви працюєте не на одному окремому ретрансляторі, а на всіх ретрансляторах, підключених до поточної розмовної групі. Тому уважно вибирайте групу в залежності від характеру бесіди, яку ви ведете як по її змісту, так і по географії ваших кореспондентів. Зокрема:

5.1. Розмовна група 2555 є національною, в неї об'єднані всі діючі ретранслятори DMR, D-STAR і System Fusion.

5.1.1. Група 2555 фактично є визивною. Хорошою практикою є зустрітися з бажаним кореспондентом і перейти в іншу групу для розмови. Категорично забороняється використовувати групу 2555 для довгої розмови і/або такої, що не представляє зацікавлення іншим учасникам.

5.1.2. У групі 2555 дозволені будь-які міжсистемні виклики (виклики операторам D-STAR або System Fusion), оскільки оператори інших мереж не мають технічної можливості змінити групу.

5.1.3. У групі 2555 дозволені короткі переговори, що представляють інтерес для операторів з будь-яких регіонів, без обов'язкового переходу в іншу групу. Зазвичай це стосується обговорень роботи мережі, а також будь-яких екстрених повідомлень.

5.1.4. Працюючи в групі 2555 обов'язково необхідно залишати паузи між закінченням передачі кореспондента і своїм натисканням. Рекомендується залишати паузи не менше трьох секунд. Це пов'язано із затримками передачі мови по мережі взагалі і, особливо, в інші системи зокрема. В іншому випадку оператори інших станцій не можуть перервати бесіду при необхідності, оскільки вони отримують закінчення передачі з затримкою плюс початок їх передачі приходить із затримкою.

5.1.5. Група 2555 рекомендовано використовує TS2. Не бажано підключати групу 2555 на TS1, хоча технічно така можливість існує.

5.2. Регіональна розмовна група (25501, 25502 і т. д.) використовується для більш вільного спілкування в межах свого географічного регіону.

5.2.1. В регіональній групі допустимі більш тривалі бесіди.

5.2.2. Можливо тимчасово підключатися в розмовні групи інших регіонів.

5.2.3. Як правило регіональна група постійно підключена на TS1, однак використовують її не монопольно: на TS1 можливе тимчасове підключення будь-яких дозволених груп, а також локальні переговори. Необхідно пам'ятати про можливі інтерференції з цими групами.

5.3. Локальна розмовна група 9 використовується для переговорів локально, в межах одного ретранслятора, а також для тимчасово підключення інших груп або рефлекторів і роботи в них. Робота в групі дозволена на TS1.

5.3.1. Кореспондентам, що можуть працювати в межах одного ретранслятора і не мають на меті підключення до бесіди операторів, що працюють через інші ретранслятори, слід використовувати локальну групу 9, щоб не займати інші ретранслятори без необхідності і не заважати викликам, які здійснюються з них.

5.3.2. Кореспондентам, що працюють локально в групі 9, слід переконатися, що ніякі інші групи не підключені (виклик на 5000). В іншому випадку можна випадково передавати в групу, не розуміючи цього і створюючи перешкоди користувачам групи.

5.3.2.1. Якщо група підключена, то можливо в даний момент хтось збирається через неї працювати, тобто віртуальна частота зайнята і необхідно надати можливість працювати оператору, який підключив її на свій розсуд.

5.3.2.2. Якщо група підключена, але не використовується, її необхідно відключити (виклик на 4000), після чого можливо розмовляти локально.

5.4. Щоб здійснювати виклики в групу необхідно переконатися, що TS1 не зайнятий іншими викликами, включити на станції TG 9 і зробити виклик за номером бажаної групи. Група тимчасово підключиться. Після цього виклики в TG 9 будуть автоматично транслюватися в підключену групу. Закінчивши розмови в групі, необхідно її відключити викликом на 4000, щоб звільнити таймслот для інших викликів, незважаючи на те, що невикористовувана група відключиться автоматично через деякий час бездіяльності.

 

9.1. Додаткові пояснення для операторів, які бажають використовувати мережу DMR для обміну автодорожньої інформацією.

1. Обмін автодорожньої інформацією не є радіоаматорською тематикою в строгому сенсі, тому обмін повинен бути гранично лаконічним, без акцентування на нерадіоаматорскіх питаннях. Для вільного обміну практично без обмежень використовуйте діапазон СіБі (27MHz). Наприклад, повноцінний автоканал в Києві працює в 13-му каналі в нулях, модуляція FM.

2. Пріоритетними є екстрені виклики, потім дзвінки для переходу в іншу групу, і лише потім переговори загального характеру, включаючи і автодорожню інформацію. Це означає, що для обміну екстреною інформацією розмовна група повністю звільняється від будь-якого обміну і повністю надається станціям, які беруть участь в обміні екстреними повідомленнями, а індивідуальним викликам дається короткостроковий пріоритет на час, необхідний операторам для вибору іншої групи і переходу в неї.

3. Операторам, які беруть участь в радіообміну, не слід забувати, що вони зобов'язані називати свій позивний повністю, а звертаючись до іншого кореспондента, також і його позивний повністю.

4. Категорично забороняється використання нерадіоаматорских кодів, шифрів і скорочень. Рекомендується, де зручно, використовувати найбільш уживані радіоаматорскі скорочення і коди, або вести обмін простим текстом.

5. Оператор, який бажає зробити повідомлення для всіх, має включитись в свою регіональну групу на першому таймслоті, переконатися в незайнятості групи, натиснути на PTT, почекати секунду і зробити повідомлення, що включає позивний повністю і його місце розташування (простим текстом). Забороняються тестові натискання, передача шматків позивного тощо. Якщо група або таймслот зайняті, то необхідно дочекатися їх звільнення і тільки тоді передавати в вільну групу.

 

10. Ієрархія мережі DMR.

Існує три рівні залучення до ДМР. Перший - як користувач, з якого ви починаєте. Наступний рівень – адміністратор ретранслятора. І третій рівень участі - як адміністратор мережі, коли ви купуєте та керуєте власним мостом IPSC та створюєте регіональні мережі, пов’язані  з іншими мережами DMR.

Мапа мережі ВМ https://brandmeister.network/index.php?page=networkmap

 

11. DV4mini, Jumbo Spot,  ... і подібні хотспоти

Для всіх тих, хто не має можливості користуватись ретранслятором або в останнього відсутній доступ до інтернету було створено DV4mini. Це USB-точка доступу, призначена для роботи з мережами DMR, D-Star, P25 та System Fusion. Дозволяє підключення та проведення зв’язків з користувачами, які використовують класичні ретранслятори.

Достатньо використовувати звичайний ПК з ОС Windows, Linux, Raspberry PI чи щось схоже підключеним до інтернету, і ви можете легко працювати з рацією в будь-якій цифровій мережі.

 

Категория: H A M -D M R | Просмотров: 626 | Добавил: ut0fc | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт

Текущее время в Лондоне
Поиск

ВП ГС"ВРЛ" в Одеській Області
  • ВІДОКРЕМЛЕНИЙ ПІДРОЗДІЛ ГРОМАДСЬКОЇ СПІЛКИ "ВСЕУКРАЇНСЬКА РАДІОАМАТОРСЬКА ЛІГА"В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ
  • УКВ ретранслятор ОДЕССА
    Одесса 439,000/431,400 (-7,600) субтон 67.0

    УКВ ретранслятор Сергеевка
    Одесса 439,200/431,600 (-7,600) DMR, D-Star, Fusion, P-25

    Поиск позывных
    QRZCQ.com:
     

    Поиск в RU Callbook'e:  
     

    Поиск в QRZ Callbook'e:
     

    Поиск в базе IK3QAR:
     

    Enter your callsign to see if you have an eQSL waiting!

    Календарь

    Архив записей

    Интересные сслки
  • U T 2 F W F
  • Радиолюбитель из Одессы
  • Дипломная программа Радиоклуба Одесса
  • Контест-клуб ОДЕССА
  • РАДІОАМАТОРСЬКА АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНА СЛУЖБА
  • Всеукраїнська радіоаматорська ліга
  • Радиоклуб Одесса В FACEBOOK
  • QRP Клуб Украины
  • Группа Радиоклуб Одесса в FACEBOOK
  • УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР РАДІОЧАСТОТ
  • Календарь соревнований
  • QRZ.RU Contest Calendar
  • PG7V contestcalendar
  • sk3bg
  • Kenwood TS-590
  • Kenwood TS-480
  • DX Summit
  • DXSCAPE
  • Simon's DX
  • DXWATCH
  • DX FAN
  • DX ZONE
  • Reverse Beacon Network
  • DX ZONE
  • 425 DX Calendar
  • Грозы в реальном времени
  • ADXO by NG3K
  • 432 and Above EME Newsletters by K2UYH
  • DX News
  • Southgate Amateur Radio News
  • DX ZONE
  • DXcoffee
  • DX World
  • OPDX Bulletin
  • The Daily DX
  • Weekly DX Report
  • W1AW Bulletins Archive Propagation
  • SixItalya
  • W1AW Bulletins Archive (DX)
  • QRZ NEWS
  • DARC DX Bulletins
  • SWARL

  • Украина онлайн Site-ok.ua — продвижение сайтов Белый каталог сайтов PopCat.ru Каталог русскоязычных сайтов AddsSites, бесплатная регистрация сайтов. Каталог сайтов Одессы Flag Counter
    Copyright MyCorp © 2024